Obiectul care ar putea elucida misterul exploziei Nord Stream, scos la suprafaţă. Ce este, de fapt FOTO

de: Dumitrescu Andrei
29 03. 2023

Danemarca l-a invitat pe operatorul controlat de Rusia al gazoductului Nord Stream 2 să ajute la recuperarea unui obiect misterios care a fost reperat în apropierea conductei, la șase luni după ce au fost sabotate anumite secțiuni. Președintele rus Vladimir Putin, care a dezvăluit descoperirea obiectului la începutul acestei luni, a declarat că experții cred că acesta ar putea fi o antenă de semnal pentru a activa un explozibil în acea parte a conductei.

Ce este obiectul care ar putea elucida misterul exploziei Nord Stream

Update 29 martie, ora 19.11. Danemarca a anunțat că a scos la suprafaţă obiectul cilindric pe care îl detectase în apropierea gazoductului sabotat Nord Stream 2 şi care s-a dovedit a fi o baliză de fum, potrivit Agenţiei pentru Energie daneză.

„Recuperarea a fost efectuată cu participarea unui reprezentant al companiei proprietare a Nord Stream 2 AG”, al cărei acţionar majoritar este Gazprom, a transmis agenţia.

Operaţiunea, supervizată de Ministerul danez al Apărării, a avut loc la 73 de metri adâncime şi a fost încheiată marți, 28 martie. „Investigaţiile relevă că obiectul este o baliză de fum goală utilizată pentru marcarea vizuală”, au explicat autoritățile.

Știrea inițială: Autoritățile germane, suedeze și daneze investighează exploziile submarine care au provocat patru scurgeri pe cele două conducte Nord Stream din Marea Baltică în septembrie, la șapte luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Agenția daneză pentru energie a publicat joi seara o fotografie a obiectului cilindric care se află lângă conducta Nord Stream 2, pe fundul mării.

„Diversiunea” exploziei Nord Stream 2

Agenția a precizat că este „posibil” ca obiectul să fie o geamandură de fum maritimă, cu o înălțime de 40 de centimetri și o lățime de 10 centimetri, și că „nu prezintă un risc de siguranță”.

„În vederea clarificării în continuare a naturii obiectului, autoritățile daneze au decis să salveze obiectul cu ajutorul Apărării daneze”, se arată într-un comunicat.

Agenția a adăugat că așteaptă în continuare un răspuns din partea proprietarului conductei înainte de a începe operațiunea de recuperare.

Gigantul energetic rus Gazprom deține o participație majoritară la cele două conducte gemene, restul fiind deținut de companii germane, olandeze și franceze.

Procurorii germani au declarat la începutul acestei luni că, în luna ianuarie, anchetatorii au percheziționat o navă suspectată că ar fi transportat explozibilii folosiți în explozii.

Confirmarea perchezițiilor a venit după ce New York Times a relatat că oficialii americani au văzut noi informații care indică faptul că un „grup pro-ucrainean” a fost responsabil pentru sabotaj.

Guvernul ucrainean a negat implicarea în această acțiune, în timp ce Kremlinul a respins raportul Times ca fiind o „diversiune”.